De Nahuatl cultuur is een zeer oude inheemse groep die nog steeds aanwezig is in het moderne Centraal-Amerika. De Nahuatl mensen waren zeer spiritueel en in vroegere tijden boden zij offers aan hun goden. De Nahuatl cultuur onderging een grote verandering nadat de Europeanen Centraal-Amerika veroverden en bijna al hun geloven en culturele, religieuze en spirituele activiteiten verboden en vernietigden.
Het woord Nahuatl is verdeeld in nahua-tl hetgeen “helder geluid of prettig” betekent en thahtol-li hetgeen “tong of taal” betekent en is ontwikkeld voor de Azteken. Veel van hun goden zijn verloren gegaan met de invasie van de Europeanen maar in Mexico vind je nog delen van hun wortels en cultuur. Nahuatl is een Yuto-Azteekse taal die wordt gesproken in Mexico en andere delen van Centraal Amerika.
 
Nahuatl is een oorspronkelijke eigen taal en in Mexico spreken ongeveer 1,5 miljoen mensen deze taal. Het merendeel van de sprekers van Nahuatl zijn tweetalig met Spaans als hun tweede taal. Men schat dat de eerste Nahuatl woorden ongeveer 5.000 jaren geleden zijn gesproken. De Yute is de moedertaal van de Nahuatl en bestaat ongeveer net zo lang als de Indo-Europese talenfamilies. Het is ook mogelijk dat de taal is gerelateerd aan de Kiowa familie uit de Verenigde Staten en Canada. De Yutonahua, Nahuatl of Nahua zijn de meest zuidelijke levende families van deze taal. De Nahuatl taal wordt gesproken in Mexico, El Salvador, Verenigde Staten, Guatemala en Nicaragua. De regionen met de meest Nahuatl sprekende mensen zijn de staten Mexico – DF, Puebla, Guerrero, Hidalgo , Veracruz , Oaxaca , Durango , Morelos, Tlaxcala , San Luis Potosí ,Michoacán , Jalisco en anderen. Verreweg het grootste gedeelte van de Nahuatl sprekende mensen wonen in Mexico.  Pre-Spaanse Nahuatl kunst
De kunst van de Nahuatl sprekende culturen voor de Spanjaarden kwamen was vooral dans, muziek en poëzie. Deze 3 dingen waren onontbeerlijk voor de Nahuatl cultuur. Maar zij maakten ook sieraden met jade of andere stenen, kristallen of schelpen. Bovendien maakten zij keramiek en kleiwerken en waren zeer beroemd voor hun kleurrijke schilderijen waarin zij hun cultuur en activiteiten presenteerden. Dankzij sommige bestaande codices weten we dat zij verschillende instrumenten voor hun muziek gebruikten, zoals fluiten, trompetten, schelpen, shakers van schelpen en zaden, trommels zoals de Teponaztli en Huehuetl en nog veel meer.
De Nahuatl cultuur is ook zeer bekend om hun indrukwekkende maskers, hoofdornamenten en typische kostuums. Ze gebruikten grote en kleurrijke veren van verschillende vogels. In principe gebruikten zij alle mogelijkheden uit hun omgeving
om kunst te maken.  
 
Veel dingen werden door de Nahuatl uitgevonden die we nu nog steeds gebruiken en van genieten in Mexico en wereldwijd, bijvoorbeeld the muziek, dans, schilderijen, beelden, keramiek en folklore. Ook zijn er veel gastronomische producten die zij de wereld gaven, zoals maïs, tabak, bonen, cacao, groene en rode tomaten, de Tuna (een stekelige cactus peer), de avocado, de ananas, pinda’s, maguey, agave, mamey, papaya, jicama, yuca, chili en zelfs kauwgom.

Moderne Nahuatl kunst 
In Mexico is nog veel van de Nahuatl cultuur te vinden. In veel staten van Mexico is veel van hun aanwezigheid en hun moderne kunst te vinden. Ze staan bekend om hun prachtige beelden, textiele kunst, houtsnijwerk, sieraden, keramiek, kunststof producten en muziekinstrumenten. In verschillende staten is kunst van de Nahuatl cultuur te vinden. Ze maken nog steeds gebruik van materiaal uit hun omgeving om verschillende producten te maken. Zo kan men in de staat Puebla veel van de beroemde textielkunst vinden.